Montsant

Som d’allà on som. Per molt que hagis conegut els grans espais que es diuen Andes, Alps o Hindu Kush. Som d’allà on som, i només en els camins on les terres i les pedres et son amigues et retorna la imatge certa del que ets. No depèn de la mesura física de les serralades, ni de les alçades. 800px-Serra_del_Montsant,_TarragonaDepèn, sobretot, de la capacitat de les muntanyes amigues de donar-te la mesura real del que ets i del qui ets.

L’amor a la terra pròpia, és cert, es cultiva trepitjant-la i coneixent-la pam a pam. Però és també a la distància on des de l’enyor recuperem totes i cadascuna de les pedres que ens vist créixer i que ens han fet créixer.

Un bon dia t’adones que el Montsant és el teu mirall personal, és l’espai on pots resseguir les teves passes, fetes i refetes; l’espai on palpes la terra on has jagut; l’espai on els dies pocs clars t’has deixat perdre però on mai no has perdut el nord; l’espai que has vist rogenc de sol, adormit de boira o plorós de pluja. El teu espai.

Segur que guardes mil paisatges més o menys llunyans o més o menys propers, però tots cedeixen el record a aquesta terra amarada d’una parla i una manera de fer que és teva, que és la nostra. Una terra que cada cop t’acull amb la mateixa dosi d’alegria i d’indiferència: benvingut a casa.

I no tornes. I fa dies que no hi tornes i potser et sembla que no tornaràs. Però el Montsant riu des de la seguretat de pedra que el fa estar-se al seu lloc i no immutar-se: ja tornaràs.

I tornes per redescobrir que només allà trobes la mida justa de les coses i que només allà les pedres et saluden amb el teu nom i t’ofereixen a cada pam una drecera nova, una vista ignota i un nou espai per seure i pensar que, realment, ets un home afortunat de tenir una muntanya per companya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s