Hisenda injusta i insolidària

El govern espanyol ha decidit que les ONG que no tinguin un àmbit d’actuació estatal quedin excloses de les ajudes que facilita la Hisenda espanyola, mercès a les donacions que fan les ciutadanes i els ciutadans quan realitzen la declaració de la renda.

earth-216834_640Tot i que les informacions generals s’han centrat a dir que les ONG catalanes, en global,  en queden afectades, el cert és que les que en queden al marge dels ajuts a partir d’ara son aquelles organitzacions que tenen com a àmbit d’actuació social el nostre país (específicament la comunitat autònoma catalana), ja sigui per qüestions d’atenció o acció social a casa nostra (atenció a la gent gran, immigració, drogodependències…) o bé les que tot i tenir un àmbit d’actuació internacional en el camp de la cooperació internacional, tenen restringida la seva presencia dins l’Estat a una comunitat autònoma.

Hi ha dos efectes realment perversos en la disposició que el govern espanyol pretén tirar endavant: en primer lloc col·lideix frontalment contra el tant publicitat nou tarannà del govern, ja que es margina unes organitzacions pel sols fet de treballar en un àmbit nacional que no es correspon amb el de l’Estat (i, per tant, queden en entredit les paraules que, diuen, ens acosten cap a un Estat plurinacional).

En segon lloc hi ha una clara invitació, de sota mà, cap a les organitzacions no governamentals per tal de fomentar la seva adscripció estatal espanyola en contra d’una més natural adscripció catalana, amb l’esquer de la possibilitat d’accedir als ajuts estatals de la hisenda publica (sic) espanyola.

Si en el primer cas dèiem que existia una acció passiva a favor de les organitzacions no governamentals d’àmbit estatal, en el segon veiem una ‘clara invitació’ a les organitzacions no governamentals que treballen en l’àmbit català (o basc, o gallec…) per tal que deixin aquesta personalitat nacional i abracin, definitivament, un perfil espanyol.

Hi ha un tercer element que cal tenir en compte i que es refereix al perfil estrictament local d’organitzacions, associacions i col·lectius de tota mena, que fan possible una dinàmica social continuada a les ciutats, viles i pobles d’arreu del territori. Tot un ventall de tercer sector que esdevé invisible, una vegada més, pel govern de l’Estat, però que els sectors mes desafavorits de la nostra societat esperen i reclamen dels seus projectes.

Amb aquest projecte es demostra novament que, malgrat els discursos, el govern de l’Estat segueix treballant per una societat homogènia i unívoca. En aquest cas, a més, ha incidit directament en el quart sector a partir d’un vergonyós mercadeig amb els diners que els ciutadans donen de bona fe.

Cal afegir, que mes d’un 40% de les donacions que rep l’Estat a partir del 0’52% són, paradoxalment, donacions catalanes. La normativa, a més, i per tant, agreuja encara més l’espoli fiscal de les dones i els homes de Catalunya.

Per acabar, hem d’esperar, també, que aquesta no sigui una manera d’obrir la caixa de trons. Un pas endavant en un nou procés d’espanyolització que només considerarà interlocutors vàlids aquells que tinguin Espanya com a marc de referència nacional. Els nostres polítics farien bé de prendre nota perquè un dia son les ONG i un altre, proper, seran els partits polítics. Entremig, és clar, totes les institucions i organitzacions catalanes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s