Una nació dintre del món

El 24 d’octubre de 1971, davant els representants de totes les nacions, l’ONU va concedir la Medalla de la Pau a un català il·lustre, a un músic universal, al Mestre Pau Casals. OLYMPUS DIGITAL CAMERALes seves primeres paraules varen ser ‘Jo sóc català, Catalunya ha estat la nació més gran del món’, i avui -amb tota la humilitat-, aquestes seran les meves primeres paraules amb un petit matís que vostès entendran. ‘Jo sóc català, Catalunya vol tornar ha ser una nació dintre del món’.

Molts dels que esteu aquí encara teniu present la terrible empremta d’una guerra.

Hem continuat caminant junts, treballant junts, en el dur camí de la postguerra, i els projectes que hem fet i farem i el llibre que, avui, us presentem, són una bona mostra d’aquesta solidaritat que hem anat construint plegats.

Una solidaritat que sempre hem volgut que vagi molt més enllà del projecte, de la totxana. Hem volgut establir llaços forts entre Bòsnia i Catalunya. Dos pobles europeus que han tingut, i tenen, molt en comú.

Durant el segle XX hem viscut, tots dos, agressions terribles pels sols fet de ser com són, de parlar com els nostres avis i per pensar com els nostres pares. Però ens hem mantingut ferms i continuarem ferms.

Avui Bòsnia és un Estat sobirà que viu una pau justa i que vol deixar enrere el passat per construir un futur per als seus joves i per a les generacions futures.

Des de Catalunya ens tindreu sempre al vostre costat en aquest camí per enfortir la vostra societat i per mantenir aquesta pau justa.

Els hi demanem a canvi –per què la solidaritat sempre ha de ser bidireccional per ser justa també- que ens diguin pel nostre nom, que ens reconeixin com el que som i, perquè no, com el que volem ser: un poble lliure que aspira a parlar en nom propi arreu del món.

Ara us deixo amb la música d’en Pau Casals, un music que és també memòria col·lectiva i sonora de molts dels patiments que ha sofert la nació catalana  i les paraules d’un il·lustre lletrat com és el Sr. Noam Chomsky.

Vèncer el passat per guanyar el futur. Això fem avui per Bòsnia i això mirem de fer cada dia a Catalunya.

Per la llibertat, per la justícia i per la llibertat en pau.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s