Un oasi desequilibrat

Aquestes vacances he tingut l’oportunitat de xerrar força estona amb un amic bosnià que coneix Catalunya des de fa força anys. Hem parlat, és clar, de la configuració del nou Govern, i m’ha fet una reflexió que em sembla prou interessant com per explicar-la.

800px-Oasi_di_NinfaSegons la seva anàlisi, bona part de la identitat política característica de què ha gaudit Catalunya els darrers anys, és el resultat d’un equilibri polític pel que fa a les responsabilitats de govern de les principals formacions polítiques. Al seu parer, a Catalunya no hi havia un gran nombre d’electors frustrats -més enllà de la lògica ambició de millora de totes les opcions polítiques- perquè les forces més votades es repartien les principals quotes de poder del país. D’una banda el poder local del territori i el Govern de la Generalitat, i de l’altra la ‘macro’ Diputació de Barcelona i els principals ajuntaments de l’àrea metropolitana, amb el de Barcelona al capdavant.

La composició del nou Govern, segons el meu amic, fa que un nombre important d’electors que configuren la primera força política al Parlament es quedin amb la seva formació a l’oposició malgrat haver guanyat els comicis. Acaba la seva reflexió dient que aquesta pot ser una prova dura per això que nosaltres anomenem l’oasi català.

Els ho explico perquè jo no m’ho havia mirat des d’aquesta òptica –i tampoc sé de ningú que ho hagi fet així-, i perquè em sembla que malgrat els canvis, tots hem de lluitar per tal que la política catalana segueixi essent un espai d’actuació i de discussió amb les formes inèdites que l’han caracteritzat fins ara. Desequilibrat, però oasi al capdavall.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s