La por i els homes de verd

Suposo que entendran que mirar el telenotícies i veure com la primera informació narra les maniobres militars de l’exèrcit espanyol a diferents poblacions Guipúscoa, Biscaia i Àlaba no fa gràcia. No fa cap gràcia.

C-90_I~1Podem arribar a entendre que alguns mitjans de comunicació -tot i donar a la notícia la importància que li pertoca- s’hagin afanyat a treure importància a aquests exercicis militars, però potser el fet té alguna rerafons més greu que no podem eludir.

El denominat Pla Ibarretxe, proposta democràtica i pacífica, recordem-ho, és evident que ha generat unes tensions inèdites a l’Estat durant el període de transició. I les ha provocat, precisament, perquè els instruments de repressió de l’Estat són efectius per contenir fenòmens de violència, però esdevenen inútils –o si més no barroers- a l’hora d’enfrontar-se a un procés d’emancipació que compta amb un suport majoritari a nivell electoral, social i parlamentari. El govern de l’Estat juga amb les cartes marcades, perquè l’argument de l’ordre democràtic no serveix per aturar, precisament, un procés democràtic de negociació política.

L’essència homogènia i jacobina del concepte d’Estat pot provocar que un cop demostrat que els arguments no són vàlids, la part més forta -i aquí el més fort és indubtablement l’estat espanyol-, tingui la feblesa de transitar de la força de la raó a la raó de la força. És una evolució que fa por, perquè tothom pot veure com es comença però ningú pot preveure com es pot acabar.

Ara fa poc més de deu anys, l’exèrcit iugoslau va iniciar el seu desplegament per la ‘regió’ croata adduint maniobres militars; poc després el mateix exèrcit va ‘aconsellar’ a la població bosniana que abandonés algunes zones del seu propi territori, i a finals de la dècada dels noranta es van desplegar per la província de Kosovo per garantir-ne la seguretat. Se’n recorden?

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s