Riure per no plorar

Oferint noves evidències del seu tarannà predemocràtic i autoritari (avalat, cal dir-ho, per la majoria absoluta que li ofereixen la majoria dels votants de l’estat espanyol), el president del govern espanyol, Sr. Aznar, ha declarat que el Pla Ibarretxe el faria riure si no fos que es fonamenta en el terror i en les víctimes del terrorisme.

Juan_Jose_Ibarretxe_en_la_campanna_de_las_elecciones_vascas_de_2009Tot i que sabem que les paraules terror i terrorisme només les aplica el Sr. Aznar sobre una part concreta dels qui pateixen la situació que es viu al País Basc, i que pateix d’amnèsia profunda de tot allò que va passar abans de ser investit president, volem oferir algunes mostres que també podrien –tant de bo!- deixar glaçat el somriure del Sr. Aznar.

No és aquest l’espai per fer una anàlisi profunda del Pla Ibarretxe, però si cal deixar clar d’entrada que la principal condició que el mateix Lehendakari s’ha imposat cara a l’aplicació del Pla és la fi de la violència d’ETA. En aquest sentit, els ciutadans de Reus vàrem poder escoltar fa algunes setmanes de primera mà, en boca del  Sr. Joseba Egibar, portanveu l’Euskadi Burubatzar, el compromís amb la pau del Pla Ibarretxe. Qüestionar aquest punt vol dir ignorància del Pla –no l’han llegit- o interès malèvol.

Però amb el Sr. Aznar podem anar una mica més enllà. Perquè forma part d’una formació que es nega encara avui a recuperar la memòria històrica del terror provocat per l’alçament feixista del General Franco. Encara avui l’exhumació de foses comunes es fa sense el suport del govern espanyol. Avui, podem veure com a Xile i Argentina els militars tenen menys impunitat que a casa nostra. Torturadors i assassins als que la llei d’amnistia de 1977 va garantir impunitat; els mateixos que van fer sonar els sabres per impedir una constitució democràtica que reconegués el futur de les nacions catalana, basca i gallega dins l’Estat; els mateixos que van fer hereus personatges com el Sr. Aznar perquè avui dia, encara, s’enriguin i s’oblidin de les víctimes de la barbàrie, i ridiculitzin i criminalitzin aquells que treballen, a fons, per bastir un futur més digne, més humà i més pacífic.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s