Víctimes sense memòria

 

Trobada del general Franco amb Heinrich Himmler (cap de les SS), Karl Wolff i Ramón Serrano Suñer, 1940

Trobada del general Franco amb Heinrich Himmler (cap de les SS), Karl Wolff i Ramón Serrano Suñer, 1940

Un dia et trobes mirant a la televisió un programa sobre la guerra espanyola i vas notant com el cos es va omplint de tristor. Veia com celebraven la victòria els avis i els pares dels que actualment dirigeixen la política espanyola, i veia també llargues corrues de catalans fugint a l’exili. Miro al meu voltant i no entenc el què ens passa, no entenc l’amnèsia en la què vivim.

He triat una feina que m’ha permès conèixer persones i pobles en situació límit, fugint del rastre de la guerra, de la por, del no-res. En aquests escenaris, les persones que hi viuen, que hi sobreviuen, t’ensenyen valors que van més enllà dels diners i que són necessaris per viure i per conviure.

Franco arriba a Reus a la Plaça Mercadal

Franco arriba a Reus a la Plaça Mercadal

Els mateixos valors amb què van viure els nostres pares i els nostres avis i amb els que, paradoxalment, van fer créixer i prosperar el nostre país. Però la paradoxa no és tal, perquè la feina del dia a dia incloïa també la lluita per un concepte de llibertat, individual i col·lectiu, que encara avui no hem assolit.

Ens alegrem de veure com a Xile o a l’Argentina es posa fi a unes transicions fins ara vergonyoses posant fi a les lleis de punt final i d’obediència deguda però patim d’estigmatisme perquè no som capaços de destriar la mateixa realitat ben prop nostre. Acceptem de bon grat un rei anomenat pel dictador i que jurar, religiosament, lleialtat al “movimiento”. Triat com tria avui el Sr. Aznar al seu successor, a dit, i sense cap respecte a les formes i als valors que suposem a la democràcia. El mateix Sr. Aznar que avui és el major defensor d’una constitució, l’espanyola, que al seu moment va criticar honorant la memòria del dictador. VCTIME~2Una constitució fruit de la por dels sabres, de les presses dels partits i que avui ja no és una eina vàlida ni actual.

Som allà on érem. Els nostres impostos no es poden fer servir per recuperar la memòria dels desapareguts en la barbàrie franquista, però sí per subvencionar les institucions privades que honoren el dictador. Encara queda per sentir la veu d’un polític d’esquerres, de centre o de dretes que clami no només contra la dictadura, sinó contra els col·laboradors i responsables d’aquell règim que avui encara són personatges públics. Quin jutge deixarà els prismàtics i mirarà d’endreçar la pròpia casa? Quina lliçó volem donar a països tercers si a casa nostra un alt responsable de la l’aixecament militar franquista, i que va esdevenir nexe d’unió entre el feixisme alemany, italià i espanyol ha pogut viure, i morir, sense ser importunat per la justícia espanyola? Algú dirà avui que als morts, com Serrano Suñer, cal deixar-los en pau. I jo contestaria que hi ha massa morts que clamen justícia i que no descansen en pau.

Desfilada de comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona, el 25 d'octubre de 1938

Desfilada de comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona, el 25 d’octubre de 1938

Penso que ens cal recuperar el llegat dels que ens han precedit: fer tot allò que ens demana el dia a dia i recordar, recordar i recordar. Recuperar la memòria històrica que el dictador i els seus hereus d’aquesta Espanya rància s’entesten en fer-nos oblidar. Individualment, tots i cadascú, hem de fer possible un esforç col·lectiu. S’apropen uns nous comicis per al que hauria de ser el nostre únic govern. Abans que comencem a sentir el dia a dia de retrets, raons i desraons dels candidats, potser ens cal mantenir un sol apriorisme: no podem permetre que una formació d’obediència espanyola governi la Generalitat de Catalunya. És la millor imatge i el millor record per aquells que es van sacrificar, els que van lluitar per donar-nos un demà. Un demà que només serà possible si recuperem la memòria de les víctimes de la injustícia.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s