Tip i cuit

Responc, amb un cansament immens, l’escrit del professor Luis Fernando Valero publicat en aquest diari el passat 7 de maig. Ara resulta que ens inventem la història, que ens inventem la llengua i els seus parlants, que ens inventem el país i que ens inventem la identitat. Ara resulta que els catalans fem nosa a casa nostra.

HISTOI~1Ara resulta que no va existir la derrota de 1714 ni l’entrada a sang de les tropes dels Borbons, ni el repressió cultural i lingüística que hem patit durant tres-cents anys, ni l’assassinat del president Companys, ni la repressió feixista…  Tot plegat és un invent de ‘los nacionalistas’ i la seva afició a ‘inventar una realidad’ i a ‘imponer a golpe de decreto’.

Per sort, els fets i la història són els que són, malgrat que els vencedors sempre els han volgut corregir a la seva voluntat. Visiti un quiosc Sr. Valero, miri la cartellera, miri la televisió o passegi pel carrer i veurà quin paper té a casa nostra la llengua pròpia d’aquest país. Sabrà quina és la llengua que cal protegir i promocionar, i sabrem els demés què persegueixen els que demanen igualtat i rebutgen les lleis lingüístiques. Ens volen fer sentit estranys a casa nostra; no en tenim prou a ser víctimes del procés sinó que ara passem per botxins. No és cert i sap que no és cert.

El darrer 30 Minuts de TV3 va ser especialment il·lustratiu: immigrants i fills d’immigrants de l’Espanya franquista es queixaven de com orientals i nord-africans eren incapaços d’adaptar-se a la seva societat i fins i tot els convidaven a tornar a casa seva si no n’eren capaços. Després de trenta, quaranta o cinquanta anys tots s’expressaven en espanyol. Creu el Sr. Valero que algú els demanarà mai per la seva capacitat d’integració?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s