El mestre que no ensenya

Una de les darreres campanyes institucionals endegades pel Govern de la Generalitat ens va sorprendre molt gratament. Estem d’acord que calia definir un model educatiu, que calia promoure polítiques lingüístiques, però el que debò marca la salut i la vitalitat d’una llei és el seu ús social. SONY DSCL’únic termòmetre que ens pot dir que estem sans és el carrer: sentir que es parla, i parlar, arreu la nostra llengua. Tots som mestres, doncs.

Quan arriben eleccions, sempre fa una mica de por que qüestions que són importants i que per una majoria afecten aspectes vitals per a la nostra identitat, siguin tractades amb menys responsabilitat de la que caldria esperar per part dels nostres responsables polítics. Per allò de voler arribar una mica més lluny, per esgarrapar un grapat de vots a darrera hora.

Ve a tomb aquest reflexió perquè aquests dies corre per la ciutat de Reus un cotxe amb megafonia electoral -pertanyent a la principal força política nacionalista- que no para de repetir eslògans en català i espanyol.

No entraré ara en disquisicions estèrils sobre quina és la llengua que cal promocionar a casa nostra –visitin un quiosc, mirin la cartellera o mirin la televisió-, i encara menys tinc ganes de discutir sobre quina és la llengua pròpia de Catalunya –mirin l’Estatut i la llei de política lingüística-; però el que sí que em sembla del tot trist és que quan un govern recomana una cosa tan simple com que els catalanoparlants parlem sempre i en tot lloc la nostra llengua, un candidat municipal del partit que governa inclogui l’espanyol en els seus missatges electorals.

És trist perquè valora poc la seva llengua, és trist perquè confia poc en la capacitat de la gent de Reus i és trist, sobretot, perquè vol dir que no coneix la nostra ciutat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s