Euskadi: ja n’hi ha prou

La cultura democràtica a l’Estat espanyol és jove i, segons com, escassa encara. Els comicis, i la cursa electoral, que ha viscut el País Basc aquesta primavera n’han estat un bon exemple.

L’anomenat bloc constitucionalista (nacionalista espanyol) ha desplegat durant els darrers dos anys -i amb especial virulència des de l’anunci de les eleccions per part del lehendakari Ibarretxe- Ibarretxe_con_los_trekkies_en_las_elecciones_vascas_de_2009una estratègia política basada estrictament en hipòtesis i voluntats que volien majoritaris a la societat basca i que aquesta mateixa societat basca ha rebutjat a la primera ocasió que ha pogut expressar-se.

El partit popular espanyol, el partit popular europeu, fòrums socials com ara el Foro de Ermua i Basta Ya, destacades personalitats polítiques i culturals espanyoles, la immensa majoria dels mitjans de comunicació (escrits, radiofònics i televisius) han confós desig amb realitat. Han confós el seu mapa ideal d’un País Basc que no volen entendre amb la voluntat real i majoritària dels homes i les dones d’Euskadi.

Ara, tot just recuperant-nos de la ressaca electoral cal demanar, dins i fora d’Euskadi, un reconeixement de les irresponsabilitat amb què s’ha actuat. Cal reconèixer en aquestes eleccions una mobilització social que les legitima sense cap mena de dubte (han votat 8 de cada 10 electors), cal reconèixer que malgrat el desgast de x anys de govern, el PNB -coaligat amb EA- ha trencat novament el sostre electoral i s’ha refermat, amb ple dret, com a timoner del vaixell basc.

A partir d’ara, quan algun partit, plataforma o grup social vulgui parlar en nom de la societat basca, ho haurà de fer a partir del mapa que els bascos han volgut dibuixar. No calen portaveus interessats i oportunistes. Euskadi ha parlat i ha parlat clar.  Uns resultats que han de ser acceptats per tots. Aquells qui volien i somiaven una altra realitat política a Euskadi han d’acceptar la derrota, felicitar els vencedors i entendre que, ara sí, ja n’hi ha prou.

Euskadi ha dit que no vol interlocutors forans, que vol controlar els seus designis en primera persona i que els discursos polítics que faciliten majories absolutes a l’Estat allà hi fracassen. Les formacions nacionalistes basques han mantingut el seu discurs sense complexes, sense por, i han guanyat. Aviat toca Galícia i, no gaire tard, Catalunya. En prendrem nota?

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s