Immigrants a Catalunya

morocco-165764_640Sempre és millor mantenir certa prudència a l’hora d’opinar sobre temes d’actualitat. Però la immigració a la Catalunya actual -amb qüestions concretes com la dels africans a Barcelona aquests darrers dies- és una bola de neu que més val que comencem a afrontar abans que es faci massa gran.

Primer. Cal defugir dels tòpics. Omplir-se la boca amb paraules boniques sona bé però no resol cap problema. Això implica respondre amb fets i, per tant, demana dotacions pressupostàries de les diferents institucions públiques.

Segon. Tots els immigrants que arriben a Catalunya ho fan a la recerca d’un benestar que no tenen a casa seva. Això vol dir, en primer lloc, que Catalunya -amb la resta de països del Nord- ha de treballar en matèria de cooperació i solidaritat en aquestes zones d’origen. En segon lloc, cal assumir que calen uns criteris generals de regulació de la immigració, precisament per preservar aquest benestar social.

Tercer. Es fa necessari un debat  profund i raonat per establir aquests criteris de regulació. La Llei d’Estrangeria aprovada pel govern del Partit Popular no només és inaplicable -és inviable pretendre l’expulsió de tots els immigrants no regularitzats- sinó que ha aconseguit la trista fita de ser més inútil que la que el seu dia va aprovar el PSOE. La universalització dels drets i els deures de les persones és un repte de totes les democràcies.

Quart, i no menys important. Poc respecte demostren pels immigrants aquells qui es presenten com els seus salvador i portaveus, i són incapaços de demostrar un mínim de sensibilitat per la llengua i la cultura d’aquest país. Ni que fos per fer-los conèixer a quin país han arribat i com s’expressa.

Quatre propostes per a un debat necessari.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s