Antoni Gaudí, un mestre encara

S’explica la història que quan el rei Alfons XIII va voler conèixer personalment Antoni Gaudí, aquest va contestar als emissaris reials que si es produïa la trobada ell parlaria en la seva llengua, el català, i que si el rei no la coneixia li caldria un intèrpret.

Basílica de la Sagrada Família

Basílica de la Sagrada Família

Gairebé un segle més tard, quan aquest reusenc il·lustre ja ha esdevingut una icona de l’arquitectura reverenciada a tot el món, és bo recordar aquesta traça de la seva personalitat potser menys coneguda.

Antoni Gaudí, l’arquitecte genial i visionari, era sobretot un home apassionat. I la mateixa passió amb què realitzava tot els seus projectes, l’empenyia en el seu pensament místic, el lligava i el vinculava a la seva terra, al seu país, a la seva tradició i a la seva llengua.

No fa gaire, vaig tenir l’oportunitat de contemplar una altar que Gaudí va dissenyar de jove, i que es conserva a la casa barcelonina de la família de Dalmases, on l’arquitecte va deixar escrit: ‘Jesus, Joseph i Maria, vos dono el cor i l’anima mia’. Abans que Fabra posés ordre a la llengua, Antoni Gaudí ja feia servir el català no només com a llengua de comunicació oral, sinó com a eina d’expressió a les seves obres.

En un moment en què alguns es malacostumen a entendre l’internacionalisme com la necessitat de perdre els valors locals i nacionals que ens són propis, el reusenc potser més reconegut, el català potser més universal, ens dóna encara la lliçó que no hi ha un altre camí cap al món que el que comença des de casa. Una lliçó del mestre que ens caldria no oblidar.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s