Catalunya i el nou repte de la immigració

Vivim dies de força debat sobre la qüestió de la immigració a casa nostra. Sense cap voluntat dogmàtica m’agradaria aportar aspectes que ens allunyin una mica de la immediatesa i ens permetin fer una lectura que no estigui condicionada pel moment.

Catalunya ha viscut, i viu encara, els efectes nocius que la dictadura militar encapçalada per Franco va provocar sobre la seva vida social, política i econòmica. Durant aquest període, marcat per l’extrema violència sobre qualsevol expressió que reflexés la identitat pròpia de Catalunya, es va produir el que ha estat -fins ara- el flux migratori més important que ha acollit el nostre país. human-65930_640Tot i que és innegable la participació directa d’aquest fenomen migratori en el desenvolupament econòmic contemporani de Catalunya, també ho és que la situació política va fer gairebé impossible crear una consciència col·lectiva vinculada a la cultura i la tradició catalanes. Molts anys més tard, l’esforç de l’immensa majoria d’homes i dones d’aquest país ha permès que, en bona mesura, es vagin restablint els elements propis d’una societat singular, plural pel que fa a procedències, i oberta a Europa i el món.

Tot i que ni de bon tros hem tocat sostre pel que fa al reconeixement i a la consolidació de la societat catalana com a col·lectiu diferenciat de la resta de cultures de l’Estat i d’Europa, sí és cert que compten amb elements nous que ens permeten afrontar el nou repte migratori que ja s’ha iniciat en el segle XX i que serà un fenomen determinant cara el nou segle.

Així, de la mateixa manera que cal lluitar des de tots els sectors per tal que totes les persones nouvingudes tinguin els mateixos drets que qualsevol ciutadà català –una qüestió que inexplicablement no preveu la nova Llei d’Estrangeria-, també cal lluitar i reclamar que coneguin i reconeguin el nou espai social on ha triat, o on s’han vist abocats, a desenvolupar el seu present i sovint també el seu futur. En aquest sentit, la societat catalana viu aquest repte amb un inconvenient que no tenen altres societats europees. Per la majoria de persones immigrants Catalunya és una regió més d’Espanya i, per tant, desconeixen el fet cultural i lingüístic català. En la majoria de casos, aquell qui no dubtaria a aprendre francès a França o alemany a Alemanya, observa sobtat aquesta expressió ‘estranya’ d’una llengua i una cultura de la qual no tenia coneixement.

És aquí on les institucions públiques, però també tots els elements del tercer sector, hem de fer una aposta decidida per mostrar sense embuts, i també sense estridències, la personalitat pròpia del nostre país. I no és només una qüestió cultural, sinó que també hem de tenir en compte els elements de progrés i de modernitat que, amb molt d’esforç, hem plantejat i en bona part assolit. No té sentit que avui dia, quan nosaltres o els nostres pares recordem amb massa claredat els ecos del nacionalcatolicisme, un malentès concepte de convivència ens aboqués a la discriminació positiva de creences religioses -més enllà del que demana una convivència pluricultural- que mostren una clara voluntat d’involució en qüestions com ara el paper de la dona, la informació o la llibertat individual a la nostra societat.

Immigració, progrés, modernitat i identitat són conceptes que, per força, hauran de conviure en un futur immediat al si de Catalunya. Per tal que sigui així, ens cal afrontar el nou fenomen migratori amb unes mires ben obertes que ens permetin oferir tots els drets per a totes les persones i col·lectius, però que ens permeti també reclamar -sense complexes- la participació de les persones nouvingudes en el procés de consolidació nacional de Catalunya. Ens hi juguem molt.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s