Constitució, Estatut… Autodeterminació!

‘pont de la Constitució o pont de la Puríssima?’.
‘Un any més assistim a aquesta mena de setmana estrambòtica que entre festivitats d’arrel religiosa i festivitats de dubtós gust polític ens situen en això que alguns anomenen ‘pont de la Constitució o pont de la Puríssima’.

Vagi d’avançada que no em sembla coherent, ni útil ni pràctic per a ningú mantenir en el calendari aquesta primera setmana de desembre que seria inaudita enlloc d’Europa. Però més enllà del desori que afecta des d’escolars fins a treballadors potser podríem pensar una mica si hi ha res a celebrar en la vessant més política d’aquest pont.

Avui ja no és notícia dir que la Constitució va ser el pacte necessari perquè la classe política, econòmica i social hereva del franquisme pogués incorporar-se sense problemes, i sense judicis, a la nova etapa política a què abocava la mort del dictador.

Aquesta Constitució segueix sense resoldre les qüestions, atàviques, que fan grinyolar l’encaix de les nacions que hi són incorporades com ara Euskadi o Catalunya. Ni la Constitució, ni els Estatuts actuals, són la resposta a una convivència justa i equitativa per a totes les persones a qui ens toca compartir, a dia d’avui, aquest Estat.

Precisament ara que els partits catalans obliden a les planes dels programes electorals termes com sobirania o autodeterminació, ara seria el moment per posar-los sobre la taula.

Sí que volem ponts. Ponts que ens permetin passar per sobre de la Constitució i obrir nous espais de llibertat i de convivència justa.

Víctor Terradellas i Maré

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s