Tornem-hi amb la llengua

Debat lingüístic, debat identitari obsessiu Sr. Montilla?

El debat lingüístic a Catalunya és un debat que es mira de fer des de la raó però, per desgràcia, s’acaba abordant massa sovint des del cor o des del sentiment. I dic per desgràcia perquè en aquest cas -i a casa nostra- un debat amb el cap fred i apel·lant a la raó seria, em penso, més clar i profitós.

Mirin de fer un experiment. Sense voler ser jutge i part, sense voler insistir més en un aspecte o en un altre… Agafin el comandament a distància de la televisió i mirin quants canals poden veure en cada llengua; vagin el quiosc i tornin a fer la mateixa operació amb els diaris; agafin un d’aquests diaris i mirin la cartellera del cinema: quantes pel·lícules en cada llengua. Si es cansen, els recomano que s’asseguin a qualsevol banc de qualsevol passeig i mirin d’escoltar les converses per veure en quina llengua son.

Quan tinguin els resultats, i parlin vostès la llengua que parlin, facin el favor de mirar-se al mirall i dir amb veu alta quina és la llengua amb major presència als mitjans i al carrer. Aquesta senzilla operació els permetrà saber quina és la llengua que cal potenciar i protegir a casa nostra. Curiosament, la llengua pròpia de Catalunya.

I si volen fer un pas més enllà fan arribar el resultat del seu treball de camp al flamant nou Conseller d’Educació, Hble. Sr. Ernest Maragall. Pel que sembla el senyor Conseller, per indicació de la Ministra, vol retallar les hores lectives en català a favor de més ensenyament en espanyol i, en tot cas, sembla que tenim el perill que encarregui un estudi llarg i caríssim.

Així de fàcil, així de simple.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s