Constitució VS Estatut

L’Estatut compta encara amb un profund rebuig social i polític arreu de l’Estat.
 

glass-dome-5198_640Malgrat que és un fet que certa classe política mira d’amagar, a ningú se li escapa que la decisió que tindrà major influència en el debat polític català durant els propers mesos serà la resolució del Tribunal Constitucional espanyol sobre els recursos que s’han presentat amb relació al nou Estatut de Catalunya.

Un estatut, recordem-ho, que malgrat la retallada entre el text aprovat el 30 e setembre de 2005 i el que van aprovar les Corts Espanyoles, compta encara amb un profund rebuig social i polític arreu de l’estat (no així altres estatuts, com el valencià o l’andalús, que no han estat recorreguts sobre aspectes de redacció que són gairebé exactes tal com ha reconegut, fins i tot, l’advocat general de l’Estat, Joaquín de Fuentes Bardají).Diverses fonts properes al procés de discussió m’han fet saber la possibilitat de que parts importants dels recursos poden ser aceptades i, si aquest fet s’acaba produint, no es podrà considerar un fet menor.

Que el màxim garant jurídic de la Carta Magna espanyola expliciti que no hi ha lloc a l’Espanya actual per a un text que no és ni de bon tros sobiranista i que només marca unes tímides propostes de futur per garantir el benestar i el progrés dels homes i les dones de Catalunya és molt greu.

Prou greu com per reclamar un posicionament clar, contundent i determinat d’aquelles forces que es mouen entre el nacionalisme i l’independentisme. Aquí no hi ha grisos ni matisos perquè el missatge per part de Espanya és clar: no hi ha lloc per a la nació catalana dins la nació espanyola.

Mes enllà de debats estèrils de volada gallinàcia, cal el compromís ferm de no col·laborar amb aquells partits d’obediència espanyola que directament o indirectament avalin el paper del Constitucional. Cal el rebuig d’Esquerra, Iniciativa i Convergència contra una maniobra que col·lideix, directament, sobre el dret a decidir de les dones i els homes de Catalunya.

I cal que aquestes formacions dibuixin un full de ruta -des de l’àmbit polític però amb voluntat de fer-hi jugar un paper fonamental a la societat civil- per fer front a la que pot ser la pitjor notícia per a Catalunya des de la mort, que no la fi, de la dictadura espanyola.

Víctor Terradellas i Maré

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s