Sentit de nació vs. sentit d’Estat

Sabem de sobres que socialistes i populars tindran sentit d’Estat; del seu Estat. Ara ens toca saber si Esquerra i Convergència en tenen. Sentit nacional sabem que hi és. Ens falta una passa més. Ens cal sentit d’Estat.

Entre notables cercles polítics i econòmics de l’Estat comença a fer fortuna el discurs que parla de la necessitat d’acord entre els dos grans (sic!) partits espanyols per fer front als grans reptes -diuen- que ha d’assumir l’Espanya del segle XXI.

No cal que els digui que quan es parla de grans reptes per Espanya s’acostuma a voler dir què cal fer perquè Espanya continuï sent una, Pica_Estatscentralista i monolingüe (amb els matisos de tarannà que calgui segons qui sigui l’emissor però amb la coincidència sobre l’essència jacobina de l’Estat). Res de nou a comentar, doncs.


O sí. Perquè diríem que l’escenari polític en què ens trobem instal·lats té algunes diferències notables a les que es vivien fa dues o tres legislatures. D’una banda tenim instal·lat pràcticament en totes les esferes de poder un sol partit, el socialista, i, de l’altra, tenim Convergència a l’oposicio i Esquerra governant.


No són dues circumstàncies menors. En primer lloc perquè l’erosió pròpia del governar fa que els socialistes vulguin contrarestar, a dia d’avui, amb polítiques més centralistes i unitàries que són les que poden fer la competència al Partit Popular. I el fet que que Esquerra governi en coalició amb els socialistes i que Convergència sigui a l’oposició minimitza la capacitat d’elaborar propostes polítiques majoritàries des de la praxi política catalana.


És en aquest punt on, per una vegada, voldríem recomanar que el nacionalime i l’independentisme català prenguessin la iniciativa tot mostrant el seu potencial polític abans que acords puntuals o estables entre les dues principals forces polítiques espanyoles demostrin tot el seu poder i tota la capacitat que el sistema polític espanyol els permet i els ofereix.


Fa temps que algunes veus alerten de la possibilitat que en una legislatura propera no sigui possible un bloc nacional al Parlament català. A aquesta circumstància hi podem afegir la possibilitat que un acord majoritari a les Corts espanyoles redueixi més encara el migrat espai polític català tot minimitzant el pes polític de les forces nacionalistes basques, gallegues i catalanes.
 
Sabem de sobres que socialistes i populars tindran sentit d’Estat; del seu Estat. Ara ens toca saber si Esquerra i Convergència en tenen. Sentit nacional sabem que hi és. Ens falta una passa més. Ens cal sentit d’Estat.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s