Kosovo i el repte de l’autodeterminació

Si aquest nou procés d’autodeterminació és un èxit significarà una nova passa europea a favor de la pau, l’estabilitat i la justícia,  i serà una nova constatació que l’avenç d’Europa passa pel reconeixement polític de totes les identitats nacionals que la conformen.

Les principals potències occidentals tenen el mal costum d’analitzar la política internacional com si el món fos un immens escaquer i ells mateixos els jugadors de les blanques i les negres. Kosovo n’és un bon exemple.

kosovo-162334_640Efectivament, sabem quin és el parer sobre Kosovo de la Rússia de Putin, la França de Zarkozy, l’Alemanya de Merkel i els Estats Units de Bush…, però no trobem anàlisis polítics interns que situïn la qüestió kosovar més enllà dels interessos geopolítics o geoestratègics determinats.
En el marc d’uns Balcans bunqueritzats ens sembla necessari, gairebé diríem que urgent, situar el repte de la independència de Kosovo no tant en els seus efectes sobre l’escena internacional sinó, sobretot, en el marc polític i jurídic amb què es dotarà el nou Estat.Així, el gran repte de Kosovo serà veure si el nou sistema jurídic i polític –avalat per una majoria- tindrà la capacitat, la perspectiva, la generositat i la voluntat social de respectar els drets d’una minoria. D’una minoria, recordem-ho, que durant les darreres dècades ha exercit una opressió dura i sovint sagnant sobre la majoria kosovar.

Kosovo pot ser una nova i esperançadora escletxa per on entreveure un nou cicle d’entesa i diversitat als Balcans o pot ser un nou episodi marcat per l’esperit de revenja que sembra, ja ho sabem, les llavors del proper enfrontament.


La convivència i l’entesa social al si del futur estat kosovar no és una prioritat per als estats que volen tutelar el procés d’autodeterminació i per això és vital que els responsables polítics kosovars es centrin i s’esforcin per aconseguir el millor disseny político-institucional del nou Estat; aquell que garanteix oportunitat de futur, progrés i benestar per al conjunt de la població kosovar. 


Kosovo_governmentSi aquest nou procés d’autodeterminació és un èxit significarà una nova passa europea a favor de la pau, l’estabilitat i la justícia,  i serà una nova constatació que l’avenç d’Europa passa pel reconeixement polític de totes les identitats nacionals que la conformen. 


Un gran repte per Kosovo i una gran oportunitat per als Balcans que pot tenir efectes arreu d’Europa.
 
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s