Pacte fiscal: sentit i responsabilitat

Potser ens estem malacostumant a les estratègies polítiques a curt termini i ens cal recuperar certa perspectiva per analitzar, lluny de superficilalitats i càlculs matussers, la proposta política de pacte fiscal que el president Mas situa en primer lloc en el diàleg amb l’estat espanyol.

Des de l’oposició i els seus acòlits el tema s’esbandeix amb una etiqueta despectiva que ho titlla de “cortina de fum” però els temps polítics que ens ha tocat viure i, de forma específica, la greu situació econòmica que ens toca afrontar, reclamen un punt més de contenció política i un punt menys de broc gros.

200px-Think_about_balance-3_svgEl pacte fiscal és una necessitat per garantir els mínims de benestar col·lectiu en funció de l’esforç fiscal”

Si en les converses privades hi ha coincidència entre membres de Govern i destacats membres de l’oposició sobre la greu situació que travessen les arques de la Generalitat i fins i tot apunten la possibilitat de col·lapse en pilars principals de país, potser és l’hora de demanar un esforç de responsabilitat i de sentit de país a tot l’arc polític català. Prou greu ha de ser la situació, quan fins i tot un primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, considera que la solidaritat (sic!) catalana “hauria de poder estar limitada en el temps.”

Arribats a aquest punt, el pacte fiscal no és una negociació amb l’Estat per veure què en surt o què queda sinó que és una necessitat peremptòria per garantir no ja el progrés sinó els mínims de benestar col·lectiu a què té dret la societat catalana en funció del seu esforç fiscal.

800PX-~1Cal entendre que el pacte fiscal requereix una negociació política -que toca fer amb un govern espanyol vestit amb la cuirassa de la majoria abosluta-, però cal entendre també que és una proposta que no es pot rebaixar perquè estem parlant d’una canvi de paradigma, d’una canvi de model, que anticipa l’estadi de llibertat i sobirania que de forma legítima reclamem per a Catalunya.

La reivindicació catalana supera la legalitat vigent i reclama una alçada de mires que va més enllà del Govern de Catalunya”

En contra del que podria semblar, la difícil situació que travessa Europa fa que la justa reivindicació catalana s’adigui amb moviments i posicionaments polítics d’arreu del continent. Els lands alemanys, i el mateix estat alemany, no cal dir-ho dels països nòrdics al si de les institucinos europees, aposten per limitar les solidaritats forçades per consolidar, mentre es pugui, aquelles economies, aquells espais i aquells territoris on, malgrat la crisi, hom pot entreveure una activitat econòmica amb prou potencial i amb prou futur però que necessiten concentrar el seu esforç en comptes de debilitar-lo amb normatives extorquidores.

Insistim, però, en el cas de Catalunya, que es tracta d’una negociació política. Supera la legalitat vigent i reclama una alçada de mires que va més enllà del Govern de Catalunya i inclou el conjunt de forces polítiques catalanes.

Veurem qui tria, doncs, entre desacreditar Mas abans d’hora debilitant la part catalana o qui té l’encert de donar suport polític a aquesta proposta per a l’avenç nacional tot atorgant-se, també, el dret a reclamar un diàleg polític ferm i sense dreceres.

Article publicat a Tribuna.cat: http://www.tribuna.cat/opinio/politica/pacte-fiscal-sentit-i-responsabilitat—29-02-2012.html

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s