Un acte de sobirania

Els independentistes estem condemnats a escoltar, dia sí i dia també, el mantra unionista que diu que no ens ocupem dels problemes reals de la gent i que perdem el temps parlant d’Estat propi quan el que ens pertoca és protegir els drets socials del conjunt de la societat catalana.

spain-23577_640És important recordar que aquesta dicotomia és falsa i que la feina dels polítics de qualsevol país és gestionar i preservar la pròpia sobirania per protegir, precisament, el benestar social de la nostra societat.

En un  país políticament sotmès i econòmicament extorquit com ho és Catalunya, la necessitat d’aquesta acció política encara és més evident. Per això és una magnífica notícia que el president del país, Artur Mas, subratlli que la relaxació del dèficit serà només un pedaç i anunciï que continua treballant per a l’establiment d’una Hisenda pròpia. I per això, també, ens sembla determinant l’anunci del Govern en el sentit que no pensa canviar el rumb cap a l’Estat propi perquè fer-ho significaria ‘carregar-nos l’Estat del benestar’ mentre deixa clar que ‘tot té un límit.’

La política d’un govern ve determinada per allò que fa i per allò que no fa. Establir una línia vermella en el camp dels pressupostos és ja, per si sol, un acte de sobirania i una defensa del legítim dret a decidir de Catalunya.

Som perfectament conscients de l’escàs marge de maniobra a què estem sotmesos en el marc de l’actual sistema autonòmic; som igualment conscients de la política d’asfíxia econòmica que practica el Govern de Rajoy i precisament per això cal posar en relleu els anuncis polítics que no només no defugen la confrontació sinó que la raonen a partir d’una lectura democràtica encertada i de la imprescindible vocació de servei a la societat catalana.

Esquerra i el seu líder, Oriol Junqueras, recolzant el posicionament del Govern i de la mateixa Convergència, no només no han restat muts en relació a aquestes decisions sinó que han acompanyat aquests pronunciaments amb l’evidència que una flexibilització del dèficit per part de Madrid pot ser només una maniobra per empobrir encara més la societat catalana. Conscients, en la línia de l’anunci d’Artur Mas, que aquesta nova passa podria ser tràgicament insuportable per a un gruix significatiu de la societat catalana.

Entenc que plantar-se en una situació com l’actual és fruit de la determinació política i defuig el tacticisme electoralista que tan mal ens ha fet. I malgrat les dificultats que vivim i les noves dificultats que s’entreveuen, ho interpreto com una passa més en el necessari procés d’autodeterminació que estem vivint.

Publicat a e-notícies: http://blogs.e-noticies.com/victor-terradellas/un_acte_de_sobirania.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s