Efectivament, és la solució

Estic d’acord quan escolto analistes i tertulians que ens expliquen que la independència no és la solució a tots els mals.

I també ho estic quan algú amb prou criteri ens explica que el dia de la independència no és fi per ell mateix sinó que marca l’inici d’un període que reclamarà el bo i millor de totes i cadascuna de les persones que formen la societat catalana. D’acord. Completament d’acord.

Ara bé, aquesta dosi de realisme absolutament necessari no hauria d’amagar un fet que sembla prou incontestable: si bé la independència no és la solució a tots els mals que patim, sí que dóna resposta a la immensa majoria de qüestions i tensions que té plantejades, avui, la societat catalana.

Anem a pams. Algú es pensa que, tot i la crisi econòmica, una Catalunya independent hauria de plantejar alguna mena de retallades en matèria sanitària? La resposta és no. Hauríem de mantenir el neguit de mestres i centres docents en relació als pressupostos amb què han de comptar? No. Les línies de rodalies i, en general, les infrastructes per a la comunicació del nostre país continuarien amb la mateixa línia de manca d’inversions i, sobretot, de manca de perspectiva global europea? Un altre no. Més encara, els debats polítics sobre el nom de la llengua, l’abast i la profunditat de la cultura catalana tindrien sentit? Encara un altre no.

I si abordem qüestions menys peremptòries però igualment necessàries per al creixement i el progrés d’una societat com ara la presència als grans esdeveniments esportius internacionals, la presència als fòrums internacionals, la veu i el vot als organismes polítics globals… tot això estaria solucionat amb el pas cap a la independència? Rotundament, sí.

800px-CataloniaNextStateEl desalorigador essencial dels grans reptes com a societat és, efectivament, la independència política”

He mirat de plantejar preguntes prou clares per generar respostes igualment contudents sobre qüestions que sí afecten el nostre dia a dia d’una forma clara i crua (i si voleu respotes més complexes els acadèmics del col·lectiu Wilson us les faciliten sobre cadascun del temes que he tocat i els podeu llegir i escoltar a wilson.cat.

Entenc, i ho deia en començar, que pot resultar il·lús pensar en la independència com la vareta màgica que ens ho resoldrà tot, però no ens equivoquem. El desallorigador essencial dels grans reptes i qüestions que tenim plantejats com a societat és, efectivament, la independència política.

Per això és necessari, imprescindible, plantejar-la com un objectiu polític comú, central i prioritari. Per això les enquestes apunten cap on apuntem. I per això no ens podem permetre perdre ni un dia més del que sigui estrictament necessari.

Article publicat a Tribuna.cat: http://www.tribuna.cat/opinio//efectivament-es-la-solucio-26-06-2013.html

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s