Abstenció reial

Durant els anys vuitanta i noranta va fer fortuna entre els cercles independentistes d’aquest país el lema ‘Els catalans no tenim rei’. La Crida a la Solidaritat en va fer el motor d’algunes de les seves reivindicacions mentre a Espanya mirava de consolidar una falsa transició fent ús de la figura del Borbó.
És una afirmació encertada perquè, efectivament, amb la mort de Martí l’Humà -l’últim rei del casal de Barcelona- i el Compromís de Casp els catalans no hem tingut rei per bé que ens ha tocat patir la dinastia borbònica.

Immersos com ens trobem en un procés de transició nacional, fruit de l’exercici del dret a decidir, ens toca mostrar i demostrar que l’exercici d’aquest dret no és interessat ni oportunista sinó que amara el conjunt de la nostra praxi política.
Podem tenir la nostra opinió sobre quin podria ser el millor sistema polític per Espanya i, com tothom, podem tenir una o altra predilecció, però el tema central és que es tracta d’un debat que afecta la societat espanyola i que són els seus representants parlamentaris legítims els qui han de decidir el sentit del seu vot i decidir el seu futur.

230px-Daoiz_o_VelardeEntenem que la nostra presència a les Corts espanyoles és temporal i entenem que en un debat com aquest no hem d’expressar la nostra opinió perquè es tracta de decidir el futur d’Espanya i això només pertoca fer-ho als espanyols.
Així, per demostrar aquesta respecte i aquesta confiança en els valors democràtics essencials, el sentit del vot de les forces polítiques amb presència a les Cort espanyoles no hauria de ser cap altre que l’abstenció. L’abstenció ens inhibeix a l’hora d’opinar sobre aquesta qüestió, referma que no és una decisió política en la que volem influir i confia en el parer polític dels qui representen aquella societat que sí s’hi veu implicada.

Dit, i fet, això, deixar clar que no som prou il·lusos per creure que aquesta abdicació no té a veure amb el repte democràtic que plantegem des de Catalunya. En som conscients i el primer pas per demostrar que no ens afecta i que no tenim intenció de variar gens ni mica el nostre full de ruta és aquesta abstenció al parlament espanyol.

Menció final, a banda, per al lideratge decidit i determinat del president Mas. A cada qüestió espanyola ofereix la resposta indicada i en aquest cas va ser clara i meridiana: ‘Hi haurà un canvi de rei a Espanya però no hi haurà cap canvi en el procés polític que vivim a Catalunya.’

Article publicat a: http://in.directe.cat/victor-terradellas/blog/12133/abstencio-reial

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s