Un dol i una acció intel·ligents després de Charlie Hebdo

L’atemptat brutal contra Charlie Hebdo i les imatges contínues i extremadament cruels que l’Estat Islàmic s’ocupa de penjar regularment a les xarxes socials conviden poc a un debat seré i intel·ligent per abordar una fenomen que qüestiona directament els pilars bàsics sobre els que cal construir les societats democràtiques del segle XXI: llibertat d’expressió, respecte als drets humans i el reconeixement de l’acció política com a única eina vàlida per a la resolució de conflictes.

Untitled-1Entenem, en primer lloc, que les grans mostres de dol en forma de manifestació són necessàries però tenen poc efecte més enllà de la catarsi. Ens hauríem d’esforçar, de forma decidida, a prendre decisions que vagin més al fons de la qüestió i que es preocupin menys per la forma i més per l’efecte.

Estat Islàmic és una amenaça greu i seriosa perquè per primera vegada no configura la idea d’un grup armat amb més o menys capacitat operativa sinó que es presenta com a califat -estat islàmic- i reclama l’autoritat religiosa sobre tots els musulmans del món tot assumint l’objectiu d’unir sota el seu jou totes les regions habitades per aquests. La fórmula que regeix el seu comportament és una interpretació brutal i primitiva de l’Islam que practica una violència extrema contra tots aquells que considera infidels, inclosos els practicants d’altres branques religioses de la seva pròpia religió, com és el cas del xiïtes.

Entenem que l’expansió i extensió d’Estat Islàmic no té una única resposta i que s’aprofita d’innombrables errors geopolítics i geoestratègics comesos a escala regional pels propis governs del Middle East i pels diferents països que hi tenen presència i interessos. Però resulta innegable que més enllà dels homes d’arreu del món que s’afegeixen a aquesta opció sectària, compta amb fonts de finançament extern que li garanteixen l’ús de poderosos mitjans de guerra.

El món occidental és conscient del tradicional suport de l’Aràbia Saudita, Qatar i la resta dels països del Golf als sunnites en tots aquells escenaris en què s’enfrontaven als xiïtes. Síria i l’Iraq no n’han estat una excepció. Tradicionalment Europa i els Estats Units han fet la vista grossa davant d’aquest suport perquè aquests mateixos estats -malgrat la manca de llibertats democràtiques que imposen als seus ciutadans- han sabut fer un doble joc amb Occident conscients del seu necessari poder econòmic fruit del control de recursos minerals fòssils, bàsicament del petroli.

Doncs bé, potser és hora de dir prou a aquesta doble moral. Prou a beneir aquests països com a seu de les grans cites esportives mundials, prou a rebre sense preguntes els seus patrocinis milionaris, prou a fer-los la gara-gara cada cop que es mouen pel món o cada vegada que fan un nou concurs per una obra faraònica a la que mig Occident fa cua per poder obtenir.

Cal establir, estudiar i, si és el cas, denunciar i tallar les connexions de cadascuna d’aquestes monarquies en relació a Estat Islàmic en tant que principal amenaça al sistema democràtic de governança global a què aspirem. Cal denunciar les gravíssimes deficiències democràtiques i de promoció i respecte als drets humans que pateixen les poblacions autòctones i immigrades d’aquests països. Cal, en definitiva, oferir-los el mateix tracte i la mateixa relació que estableix el món Occidental amb les dictadures amb menys capacitat econòmica. Cal, per tant, demostrar que a l’escena internacional els diners no ho compren tot i que fonamentalment des d’Europa, des de la vella Europa, apostem per uns valors polítics, socials, culturals i econòmics que no estan en venda.

Manifestem-nos, doncs, cada vegada que sigui necessari però recordem cada dia als nostres governants, als directius dels clubs esportius i als organismes nacionals i internacionals, que en democràcia i en drets humans no existeixen dreceres: o s’hi creu o no s’hi creu. I entre els defensors de la democràcia, els enemics d’aquesta cal combatre’ls.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s