Caviar per drets humans

caviar-503x320La primavera de 2012 el festival d’Eurovisió va tenir lloc a Bakú, la capital de l’Azerbaidjan. Les televisions públiques europees van retransmetre de forma acrítica aquest festival estrambòtic que sobreviu com un dinosaure de l’entreteniment.

Tots i els esforços de Human Rights Watch, van passar desapercebudes les notícies sobre l’empresonament i la repressió dels activistes que protestaven pel desnonament sense garanties de centenars de famílies per enderrocar els seus pisos i construir-hi el recinte faraònic que va acollir el festival.

Perquè van callar els països europeus? Perquè gairebé no escoltem denúncies sobre la falta de llibertats polítiques, de llibertat de premsa i de llibertat d’associació i expressió que pateix aquest país? Què passa amb la impunitat i la brutalitat continuada dels cossos policials?  La resposta, en aquest cas, la tenen els ous d’esturió.

Des del 2012 fins ara, el Consell d’Europa ha emès informes que demostren una clara indolència amb el règim de Bakú. La Iniciativa Europea per l’Estabilitat (IEE) -un reconegut organisme independent sense ànim de lucre dedicat a l’anàlisi política, especialment de l’esfera exsoviètica- va publicar aquell mateix 2012 un informe en què acusava l’Azerbaidjan de suborns continuats a membres del Consell d’Europa. La investigació apuntava directament al senador del PP valencià Pedro Agramunt Font de Mora. L’IEE defensava que Bakú utilitza la diplomàcia del caviar per guanyar i mantenir el segell de legitimitat que dóna ser membre del Consell d’Europa -una institució nascuda fa cinquanta anys a Estrasburg per defensar els drets humans i la democràcia parlamentària-, i Agramunt Font de Mora s’hauria prestat a aquest suborn.

Però el cas d’Agramunt no és un cas aïllat. Difícilment ho pot ser. Malgrat un panorama polític marcat per la repressió i la falta de garanties democràtiques, les missions d’observadors electorals del Consell han declarat, en tots els comicis, que les autoritats de l’Azerbaidjan han seguit estàndards democràtics.

En els successius informes de l’IEE s’afirma que “l’Azerbaidjan ha obtingut la indulgència del Consell d’Europa”. L’IEE apunta que, sota la supervisió d’aquesta institució, l’actual president, Ilham Aliyev, va ser reelegit sense entrebancs el 2008 i que l’any següent es va assegurar un canvi constitucional que li permet ser president de per vida.

Més encara, els únics dos relators del Consell d’Europa que havien realitzat un informe que posava en dubte la qualitat política i democràcia del règim àzeri van ser destituïts el 2010 pel fet de “ser excessivament crítics amb Bakú”.

El beneplàcit del Consell d’Europa amb l’Azerbaidjan contrasta amb les denúncies continuades de l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), institució amb una dilatada i reconeguda experiència en l’observació d’eleccions. Segons l’informe d’aquesta organització, el costum de subornar els membres del Consell d’Europa es remunta al 2001 però va ser el 2003, amb l’arribada d’Aliyev al poder, que aquesta pràctica va arribar als nivells més alts. “Cadascun dels nostres amics al Consell d’Europa rep en cada sessió, quatre vegades a l’any, mig quilo de caviar”, va dir l’any passat una font àzeri a l’IEE. El caviar àzeri es cotitza per sobre dels 2.000 euros el quilo.

Forma curiosa d’exercir la diplomàcia que, de moment, no els ajuda amb el contenciós que tenen amb Armènia i el referèndum d’autodeterminació que es demana per Naborno Karavaj i que ja compte, en contra dels interessos àzeris amb el suport dels Estats Units, França i Rússia.

Finalment, cal tenir en compte que l’Azerbaidjan deu el seu potencial econòmic a les enormes bosses de combustibles naturals fòssils. Bàsicament petroli i gas natural. Com en tots els estats dependents d’aquests recursos del subsòl, queda per veure com els afectarà aquesta perllongada davallada del preu de petroli. L’exportació del cru és, en aquest cas, la principal garantia per garantir un sistema clientelar de relacions internacionals. Però amb el baix cost del petroli trontolla el poder mantenir la diplomàcia del caviar que tant els a ajudat fins ara.

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s